انجمن چیست ؟ – تالار گفتمان چیست ؟

باسلام ، در این مقاله ” انجمن چیست ؟ ، تالار گفتمان چیست ؟” قصد داریم شما را با برخی از اصطلاحات پرکاربرد وب آشنا کنیم ، این کلمات در حوزه جامعه های پرسش و پاسخ هست ، همان طور که از عنوان مقاله مشخص هست این جامعه های اینترنتی انجمن و تالار های گفتمان هستند که ما در این مقاله میخواهیم شما را با مفاهیم انجمن ، تالار گفتمان و یکسری از کلمات مشابه بیشتر آشنا کنیم ، پس با ما در ادامه همراه باشید :

انجمن چیست

انجمن چیست ؟ انجمن ها چیستند ؟

در این بخش از مقاله ” انجمن چیست ؟ ” قصد داریم شما را با واژه “انجمن چیست ؟ آشنا کنیم : اگر تا الان در زمینه انجمن های پا نگذاشته باشید حتما برای شما سئوالاتی مثل : انجمن چیست ؟ – تالار گفتمان چیست؟ – فروم چیست ؟ – forum چیست ؟ فروم با تالار گفتمان چه فرقی دارد ؟ و… پیش آمده است که ما در این مقاله قصد داریم به صورت کامل به همه این سئوال ها پاسخ دهیم:

۱٫۱ – بزارید اول از اینجا شروع کنیم که انجمن چیست ؟

برخی از واژه ها در دنیای وب فقط مخصوص دنیای وب هستند اما برخی از کلمات مثل انجمن هم تعریفی در دنیای واقعی دارد و هم تعریفی در دنیای مجازی دارد ، که ما اول از معنای آن در دنیای واقعی شروع میکنیم :

اصل معنای کلمه انجمن به نقل از ویکی پدیا : انجمن به دسته‌ای از مردم گویند که در جایی جمع شده باشند یا مکان این جمع شدن که برای کنکاش یا امر دیگر صورت گیرد نیز انجمن گفته میشود . گاهی نام‌های گروه، فوج، مجمع، مجلس هم همین معنی را می‌دهد. مهم‌ترین عاملی که باعث اختلاف معنای انجمن با یک گروه یا دسته از مردم می‌شود داشتن هدف مشترک است.

تشکیل انجمن از امور اصولی و اساسی هر صنفی است. انجمن‌ها توسعه برنامه‌ها و تداوم طرحهایی را تسهیل می‌کنند که برای بهبود وضع رفاهی و حقوقی اعضایشان طراحی شده‌است. آنها موجب پیشبرد طرحها و فعالیت‌ها وجلب حمایت نهادها از حوزه تخصصی انجمن می‌شوند. انجمن‌ها برای اعضای خود مقررات و آیین‌نامه رفتاری وضع می‌کنند. آنها جبهه متحدی در مقابل جهان گسترده می‌سازند و تداوم رشد و توسعه حرفه خود را از طریق آموزش منظم و جذب اعضای جدیدی که از مهارت بالایی برخودارند، تضمین می‌کنند.

۱٫۲ – ساختار انجمن های واقعی :

هر انجمنی یک ساختاری دارد این ساختار در فضای واقعی به صورت زیر است ، که بعد از ان ساختار انجمن های مجازی را نیز بررسی خواهیم :

چارچوب و اهداف کار انجمن معمولاً توسط یک اساسنامه و یک آیین‌نامه داخلی مشخص می‌گردد.

انجمن‌ها معمولاً از سه رکن اصلی تشکیل شده‌اند. ارکان انجمن عبارت‌اند از:

» مجمع عمومی ، هیئت مدیره ، بازرس یا بازرسان

مجمع عمومی :  مجمع عمومی عالیترین مرجع تصمیم‌گیری در انجمن است که به طور عادی یا فوق‌العاده از گردهمایی اعضای پیوسته، تشکیل می‌شود.

هیئت مدیره : انجمن‌ها معمولاً دارای هیئت مدیره‌ای مرکب از ۵ نفر عضو اصلی و ۲ نفر عضو علی‌البدل هستند.

بازرسان : کار بازرس یا بازرسان تعیین شده در یک انجمن به قرار زیر است:

مطالعه گزارش سالانه هیئت مدیره و تهیه گزارش از عملکرد انجمن برای اطلاع مجمع عمومی.

بررسی کلیه اسناد و اوراق مالی و غیر مالی انجمن و تهیه گزارش برای مجمع عمومی.

گزارش هر گونه تخلف هیئت مدیره از مفاد اساسنامه به مجمع عمومی.

فرهنگ معین در تعریف انجمن چنین آورده‌است:

۱- جای گردآمدن گروهی برای مشورت در امری به طور موقت یا دایم، مجمع، مجلس

۲- مجموع افرادی که برای هدفی مشترک گرد هم آیند

۲٫۱ – انجمن اینترنتی یا انجمن مجازی چیست ؟

خوب این معنی هست که در اجتماع واقعی بیشتر کاربرد دارد در فضای مجازی / اینترنت معنای انجمن کمی متفاوت است ، پس اگر بخواهیم پاسخ انجمن چیست رو در قالب فضای مجازی ارائه بدیم ، انجمن های اینترنتی / انجمن های مجازی را میتوانیم این گونه تعریف کنیم :

در فضای مجازی انجمن های مجازی یا انجمن های اینترنتی معمولا مکانی هستند برای گفتگو و پرسش و پاسخ این انجمن ها نیز معمولا دارای هدفی می باشند ، به عنوان مثال انجمن پشتیبانی سایت ایران ، که به وسیله پی سی وب پیاده سازی شده است به آدرس اینترنتی forum.p30web.org نمونه ای از انجمن اینترنتی می باشد که با هدف پشتیبانی سایت پیاده سازی شده است ، این انجمن مکانی هست برای جمع شدن وب مستران ، پرسش و پاسخ ، گفتگو و…

۳٫۲ – سایر تعاریف انجمن :

باز تعاریف مختلفی برای انجمن وجود دارد که در زیر به چند نمونه از آنها اشاره میکنیم – تعریف انجمن [۱] :

انجمن چیست ؟ : انجمن مکانی هست که کاربران میتوانند مطالبی در حوزه انجمن منتشر کنند و بقیه دوستان به بحث و تبادل نظر میپردازن – مثلا شما بحثی رو مطرح میکنید و دیگران در رابطه با اون بحث نظراتشون رو اعلام میکنند و به گفتگو می پردازند ، البته این گفتگو ها در چهار چوب قوانین انجمن هست

forum-p30web

تعریف انجمن [۲] :

انجمن چیست ؟ : انجمن مکانی است که شما میتوانید با داشتن اسم و مشخصات خودتان در آن مطلب بنویسید و با دیگران گفتگو داشته باشید و مزیت آن در این است که تمام گفتگو ها مکتوب و دسته بندی شده باقی میمانند و شما میتوانید در پاسخ به حرفهای دیگران مطالب خود را در ادامه مطالب آنها بنویسید.

تعاریف مختلف دیگری نیز برای انجمن وجود دارد که به دلیل اینکه نمیخواهیم مطلب خیلی طولانی بشه از سایر تعاریف گذر میکنیم و امیدواریم تا الان یک اشنایی نسبی در رابطه با انجمن به دست اورد باشید

۳٫۱ – سایر اصطلاحات انجمن :

اما خوب چند واژه دیگر باقی مانده است ، فروم چیست ؟ تالار گفتمان چیست ؟ – forum چیست ؟ – انجمن اینترنتی چیست ؟ معنی همه این کلمه ها تقریبا یک چیز هست ، انجمن یا فروم ( forum ) که آن را با نام تالار گفتگو نیز می شناسیم ، یک سیستم مبتنی بر وب (تشکیل شده از صفحات وب) می باشد. کاربران با ورود به این سیستم میتوانند ثبت نام کرده و به عنوان یک عضو با نام کاربری دلخواه ، امضا و تصویر به خصوص شروع به فعالیت کنند.در مباحث و یا نظر سنجی ها شرکت کنند و یا خود مطلب یا نظر سنجی ایجاد کنند. مباحث و موضوعات خود در موضوعات مختلف را به اشتراک بگذارند و به مباحث مطرح شده پاسخ دهند و نظر خود را بیان کنند.در اکثر انجمنها در صورت عدم ثبت نام، فرد بازدیدکننده تنها امکان مشاهده انجمن را دارد و از دیگر امکانات محروم می باشد.

انجمن های واقعی با انجمن های مجازی چه تفاوتی دارند ؟

معمولا انجمن های واقعی برای هدف مشخصی در محیط واقعی تشکیل میشوند و معمولا دارای مکان فیزیکی هستند انجمن های واقعی معمولا خیلی محدود هستند به عنوان مثال انجمن صنفی طراحان سایت تهران ، این انجمن برای کسانی هست که در تهران حضور دارند و دفتر و مکان این انجمن نیز در تهران می باشد و عملنا افرادی که خارج از تهران هستند به این انجمن دسترسی ندارند یا کمتر دسترسی دارند  ، اما انجمن های مجازی خیلی باز تر هستند و به طور کلی نیاز به مکان فیزیکی ندارند ، انجمن های مجازی معمولا به دلیل همین باز بودن و عدم محدودیت دارای کاربران بیشتری می باشند

در اینجا یک نکته رو هم لازم میدونم اعلام کنم ، باوجود این که کلمه : فروم ( forum ) – انجمن – تالار گفتمان و… همگی یک کلمه هستند اما برخی از این کلمات در معنای واقعی کمی باهم متفاوت هستند به عنوان مثال معنی کلمه فروم رو ما این گونه میتوانیم اعلام کنیم :

فروم – forum چیست ؟

فروم در زبان لاتین به معنی ” میدان، بازار،محل مجمع عمومی، دادگاه و … گفته می شه که در اینترنت و کامپیوتر منظور یک مجمع عمومی هست که هر کس از هرجای دنیا می تونه توی یک فروم عضو بشه و با اعضای دیگه در هر ضمینه ای مشورت کنه!

برای درک مفهوم فروم ( forum )  و کاری که انجام میدهد به یک مثال توجه کنید. شما در یک جلسه حضور دارید. سوالات خودتان را از دیگر افراد حاضر در جلسه میپرسید و جواب آنها را میشنوید ،فرض کنید در دنیای واقعی برای انتخاب کالا و یا خرید اقدام به مشورت با دیگران میکنید و یا به دیگران در این مورد راهنمایی می کنید.فروم مانند یک میز جلسه است با این تفاوت که به جای افراد انگشت شمار جلسه، صدها و یا حتی هزاران نفر در آن عضو هستند و در یک آن امکان حضور تعدا زیادی از آنها در فروم وجود دارد. اگر چه ممکن است هزاران نفر عضو یک فروم باشند اما در یک روز ممکن است فقط تعدادی از آنها وارد فروم شوند. و نکته قابل تامل در انجمن اینکه تمام مطالب ، مقالات ،پرسش ها و پاسخ ها در انجمن باقی می ماند و افرادی که در آینده با این پرسش ها روبرو میشوند میتوانند از مطالب مطرح شده استفاده نمایند.

فردی یا افرادی که موسس فروم هستند به اصطلاح مدیرکل یا Admin نامیده می شوند و بالاترین درجه و مقام را در فروم دارند ، در تالار گفتگو معمولا مدیر ( مدیران ) اصلی سایت که منظور Admin هست، یک سری تالارهای گفتگو رو مشخص می کنه که اعضا و کاربران سایت در اون ضمینه ها اطلاعات، تجربیات، و … رو به اشتراک بزارند!

انواع انجمن های اینترنتی – انواع تالار های گفتمان :

فروم ها عموما به دو دسته تقسیم می شوند که شامل فروم های عمومی و تخصصی هستند، فروم های تخصصی شامل انجمن هایی در موارد خاص هستند مثل فروم هایی که فقط به کامپیوتر ، طراحی سایت ، پشتیبانی سایت ، موبایل اختصاص دارند که یک فروم تخصصی کامپیوتر  و حوزه وب محسوب می شوند! ولی فروم های عمومی شامل بحثهایی از همه ی مباحث هستند مانند مذهب، کامپیوتر، هنر ، ورزش ، مباحث علمی و ….

میشود گفت فروم یکی از بهترین ابزار اینترنت برای یادگیری در هر زمینه هست، چرا که از سرتاسر دنیا افرادی با اطلاعات زیاد و کم یکجا جمع میشوند و اطلاعات خود را به اشتراک میگذارند.

یک تالار، از ۳ بخش تشکیل شده :

الف: پیکره اصلی یا همان صفحه اصلی که فهرست انجمن ها را دارد.

ب: تاپیک ، topic ، اجزاء تشکیل دهنده پیکره اصلی تالاررا تاپیک می گویند. topic یعنی: گفتگو، بحث، موضوع، مبحث، عنوان

ج: پست، post، به معنای مرسوله و نامه است.

شما وقتی وارد صفحه اصلی تالار می شوید، فهرست انجمن های اصلی و فرعی را می بینید. وارد یکی از انجمن ها می شوید و بعد از آن می توانید یک موضوع جدید ایجاد کنید و یا یک موضوع را مطالعه کنید و به آن پاسخ بدهید.

عنوان بحث شما، تاپیک است. مطلب ارسالی شما، پست است.

انجمن از نظم خوبی برای تقسیم بندی مطالب برخورداراست که به صورت زیر از کل به جزء تغییر میکند.

۱- شاخه که معادل فارسی category – دسته بندی است

۲- انجمن که معادل فارسی forum – فروم است

۳- عنوان که معادل فارسی Topic – تاپیک است

۴- پیام که معادل فارسی post – پست است

در نتیجه ترتیب از کل به جزء به این صورت میشود :

–> فروم –> تاپیک –> پست

دسته بندی کاربران :

در هر فروم کاربران نسبت به فعالیت، قابلیت و اطلاعاتشان دسته بندی میشوند و درجاتی را از سوی سایت یا مدیر سایت دریافت می کنند. از قبیل «کاربرثبت نام شده، کاربرعادی، کاربرفعال، کاربرپرتلاش، مدیرگروه و…»

از روی این درجات به راحتی می توان فهمید که هر کسی چه وظیفه ای را در این جامعه به عهده دارد!!

من کمی توضیح میدهم :

هر کسی که به عضویت سایت در می آید، بعد از تایید ثبت نام، یک «کاربرثبت نام شده» حساب میشود که می تواند :
– موضوعات دیگران را ببیند و به آنها پاسخ بدهد
– فایلها رو از سایت دانلود کند
– در مورد یک نوشته گزارش خطا بدهد
– نوشته های خودش را پاک کند یا تغییر بدهد
– به اعضای سایت پیغام خصوصی بفرستد و از آنها پیغام بگیرد
– و کارهای عادی دیگر در سایت (آواتر، جستجو و…)

اما مدیران سایت که به چند دسته تقسم می شن در واقع نقش پلیس و معلم را در این جامعه بازی می کنند!

مدیران انجمن ها :

هر شخص می تواند مدیر یک یا چند انجمن باشد که این درجه از سوی مدیر اصلی سایت تعیین می شود.

مدیر هر انجمن (مثلا مدیر «انجمن مباحث آزاد فقهی» از قسمت انجمن فقه، در کلیه بخشهای انجمن «مباحث آزاد فقهی» مدیر است و علاوه بر کارهایی که یک کاربر می تواند انجام بدهد، می تواند :
– موضوعات و نوشته های دیگران را پاک کند یا تغییر بدهد
– یک موضوع را قفل کند یا انتقال بدهد یا تقسیم موضوع کند
– IP نویسنده را ببیند

انواع انجمن ساز ها :

انجمن های اینترنتی معمولا یا برپایه اسکریپت های آماده طراحی میشوند یا بر پایه اسکریپت های اختصاصی که در بیشتر انجمن های اینترنتی برپایه سی ام اس های اماده طراحی میشوند ، دلیل اون رو میتوان وجود اسکریپت های آماده قوی و پشتیبانی قوی آنها دونست .

برخی از انواع اسکریپت های انجمن ساز :

امیدارم تا کنون با واژه انجمن چیست ؟ به خوبی آشنا شده باشید ، در این بخش میخواهیم انواع انجمن ساز ها را معرفی کنیم :

» ویبولتین – VBulletin : ویبولتین چیست ؟

ویبولتین (به انگلیسی: vBulletin) یکی از نرم‌افزارها و سیستم‌های مدیریت انجمن است. این برنامه جزو یکی از محبوب‌ترین برنامه‌ها برای ساخت انجمن‌های گفتگوست که رایگان نیست. این سیستم از برنامه نویسی پی اچ پی (PHP) نوشته شده و توسط شرکت Jelsoft Enterprises عرضه می‌شود.

در صورتی که مایل هستید در رابطه با ویبولتین بیشتر بدانید پیشتعلد میکنم ” مقاله ویبولتین چیست ؟ ” را مطالعه بفرمایید .

»زنفورو -XenForo :  زنفورو چیست ؟ : زنفورو (XenForo) یک اسکریپت انجمن ساز Commercial هست ، پروژه XenForo برای اولین بار در سال ۲۰۰۹ توسط دو تا از بهترین برنامه نویسان و توسعه دهنده های vBulletin به نام های Kier Darby و Mike Sullivan استارت خورد …

» مای بی بی – mybb : مای بی بی چیست ؟ MyBulletinBoard یا به اختصار MyBB (مای بی بی) سیستمی است که بر پایه زبان برنامه نویسی PHP و بانک اطلاعاتی MySQL نوشته شده است. پلاگین (افزونه) ها و تم (پوسته) های طراحی شده برای این سیستم آن را بیش از پیش حرفه ای تر و کاربر پسندانه تر کرده است. این سیستم توسط Chris Boulton ساخته شده .

» پی اچ پی بی بی – phpBB : پی اچ پی بی بی چیست ؟ پی اچ پی بی بی نام یکی دیگر از انجمن ساز ها می باشد که با ان میتوانید یک انجمن راه اندازی کنید .

» ای پی بی – IP Board : اگر تا کنون اسم IPB را نشنیده اید باید توضیح داد که این سیستم نزدیک به یک دهه است که فعایت خود را آغاز کرده است و در جهان به کلی شناخته شده است و در ایران هم کاربران قدیمی این صنعت با آن آشنا هستند. IPB یکی از محصولات شرکت IPS یا Invision Power service است که علاوه بر انجمن ساز IPB دیگر محصولاتی از جمله IP. Blog ، IP. Download ، IP. Gallery ، IP. Content و … ارایه کرده است که تشکیل یک مجموعه نرم افزاری سراسر یکپارچه را می دهد.

امیدواریم از این مقاله ” انجمن چیست ” در پی سی وب لذت برده باشید ، تا مقاله های بعدی برای شما آرزوی موفقیت و سربلندی داریم